teisipäev, 30. september 2008

Ülistamisest

Täna kõneleme sellest, miks suure osa ilmarahva arvates PR siia maailma üldse loodud on. Räägime kiidulaulude laulmisest ja kiidukõnede kirjutamisest.

Kõigepealt tuunime meelolu. Selleks pakub meile suurepärase, enneolematu, ainulaadselt kirgastava kogemuse ajakirjanik-mõtteheeros Oksana Tandit oma kirjutisega jumaldatud bossist: http://www.kalev.ee/est/?news=957436.

Klassikalises retoorikas nimetatakse sellist ülivormides epiteetidest kubisevat kõnepruuki aasia stiiliks. Selline vahutamine on omane ka tänapäeva maailma rätipeadele ja nende hingesugulastele. Sellist asja usutakse, kui see pärineb mõne näivalt mitteseotud ajakirjaniku sulest ja tegemist on juba tuntud inimesega. Aga täiesti tõsiselt ei võta seda vast nemadki.
Mõnigi nartsissistlik direktor on endale suhtekorraldustibi just seepärast palganud, et märgades unenägudes endast sarnast artiklit Kroonika veergudel ilmutada ihkab.

On tõsilugu, et juhist teatakse karja, firmajuhist kompaniid. Lame läbinähtavalt tellitud kiitus aga madaldab inimest. Tõenäoliselt ei teadnud keegi varem, kes on Oksana Tandit ja tegelikult teadis vaid väike osa eesti rahvast, kes on Alar Pink. Nüüd arvab igaüks, kel pea sees enamat kui kõrvu kolba külge kinnitav niit: tegemist on idiootidega.

Positiivse isikuloo saamise retsept:
1. kirjuta paar arvamuslugu päevakajalisel teemal Äripäeva, Postimehesse ja EPL-i
2. jälgi uudiseid, paku teema puhul, mis haakub, online-väljannetele bossi kommentaari andma
3. leia mõni haruldasem veidrus, millega boss silma torkab või soovita talle mõnd sellist
4. suuna tüüp seltskonnaüritustele, kus käib meedia ja las räägib igaühele oma lollist hobist
5. skänni Eesti ja rahvusvahelisi konkursse, kus firma või boss kandideerima panna ja korralda hääletamist
6. löö trummi konkursil kandideerimise teemal (tõenäoline favoriit), valmistu kaotuseks, kus positiivsed omadused uuesti üles saab lugeda; sebi võidu korral intervjuud
7. võta vastu Laupäeva, Arteri, Kroonika vmt saastalehe isikuloo pakkumine, mille said ajakirjanikuga tina pannes
(Retsept kehtib, kui boss ega sa ise tegelikult idioodid ei ole)

Kommentaare ei ole: