esmaspäev, 13. oktoober 2008

PR - sisu või vorm?


Meie kõigi poolt armastatud Molekul võttis täna lõpuks käsile ametnike tiibade kärpimise. Kiitus talle! Millepärast peakski kaitseministeeriumi solitääritibi saama pikema puhkuse kui palehigis rabelev ukraina külaliskeevitaja, erootiline massöör või Kalev Meedia reporter?!

Pärisametnikeks loeb juristide ministeeriumis valminud uus avaliku teenistuse seadus kõik juristid ja abiteenistujateks ehk neegriteks riigiasutuste IT-spetsialistid, sekretärid ja suhtekorraldajad. Kuna see blogi räägib meediast ja PR-st, siis viimase seltskonna üle ongi siinkohal mõnus mõtelda.

Niisiis – kas PR-tegelased on avaliku võimu teostajad või selle abistajad?

Kui kommunikatsioon on juhtimisvahend nagu tarkades organisatsioonides, on suhtekorraldaja põhitegija. Organisatsiooni rolli mõistev, sihtgrupi vajadusi arvestav ning meediat riigiga lepitada oskav kommunikatsioon on eelduseks, et iga asja ei pea seadusesse kirjutama. Riik toimib ise: kodanik saab sõna sekka öelda, meedia ei küta asjata paanikat ja organisatsiooni sees hoitakse ära halvasti haisevad otsused. Sellisel puhul on abitööliseks komakoinar jurist, kes asutuse kommunikatsiooniliselt õigeid otsuseid põhjendab ja parimaid tegutsemisviise uuteks otsusteks vormistab. Avalikku võimu teostab asutuse juht meediaajastule kohaselt pigem kommunikatsiooni kui koma toel.

Kui aga suhtekorraldaja on saabas, keda olulistest otsustest eemal hoitakse, sest ta ei saa aru või ei vääri usaldust, on organisatsioon piltlikult pimedas kurrustuses. Sellist suhtekorraldajat, kes vaid vastuvõetud otsuseid suudab maja mööda taga otsides välja selgitada ja neid siis kolme päeva pärast temast paremini informeeritud ajakirjanikule edastada, ei ole üldse tarvis. Sellist asendab avalik dokumendiregister ja kodulehekülg.

Kommentaare ei ole: