kolmapäev, 19. november 2008

Geeniused

Sel nädalal saime kuulda kahest uuest geniaalsest strateegilise PR tegijast. Nad ei ole nii tuntud kui PR nõustajad Liis Lass või Inno ja Irja, aga teleruumis kõlavad nemadki. Riigile ja venelastele on nõu asunud andma idaäridest leiba teeniv aususe apoteoos Tiit Vähi ja ühiskonna konsolideerija, kelle põhiargumendiks isiklik kenadus, ehk Eesti Vabariigi minister Urve Palo. Mõlemad on välja käinud raha ja ideid, et Eesti ja Venemaa, eestlased ja venelased oleks sõbrad.
Tiit Vähi idee on: nui neljaks, Eesti sõlmigu piirilepe Venemaaga mistahes järeleandmiste hinnaga ning tõeline sõprus algab. Meeldetuletuseks Vähile: Leedu sõlmis piirileppe 1997 ja Läti tänavu, tulemus: paar kuud enne lepingu sõlmimist neid riike Vene riigimeedia ei sõimanud, kohe pärast lepingu sõlmimist algas needmine ning majanduslik ahistamine taas. Niisiis: see, mis Vähi ette paneb, ei ole mitte mõistuse, vaid odava inimese taskut venitava odavneva rubla hääl.
Urve Palo idee on: räägi tiblaga. Selleks, et eelarveaasta lõpus tiblaga trehvata, on Palo-plika käima lükanud mitu kampaaniat a 1 miljon krooni. Saade Meie Euroopas, plakatikampaania „Kõik erinevad” ja Putini isiklike nõunike käitatavas kanalis Pervõi Baltiiski Kanal eetriaja kinnimaksmine. Kui kaks esimest on lihtsalt rahapõletamine, siis kolmandat kampaaniat võiks kirjeldada sõjaeelses võtmes. See on sama, kui detsembrimässu korraldajatele anda isetegevustoetust, et riigikukukatamise üleskutsetega lendlehti ikka jõuaks trükkida ning nende nurgas ka EW logo oleks.
Kui Samsung ostaks Nokia siselehes reklaamipinda, siis on ette teada, et reklaam on mõttetu, sest see tambitaks ülejäänud kontendis pulbriks; iga argumenti vaetaks ning väänataks. Turundusosakonna mees, kes ideega „aga seda loevad ju mobiiltelefonihuvilised!” välja tuleks, läheks koju hundipassi, puuduva hamba ning sinise silmaga. Kahjuks on Palo ja sõprade latt tera madalamal.
Palo strateegiline nõustaja ning nõustamise tase on vaadeldav siin:

Kommentaare ei ole: