teisipäev, 20. jaanuar 2009

Ajakirjanik PR-iks

Maa- ja rahandusmees, tulevane europarlamendi saadik Ivari Padar palkas endale uueks nõunikuks Postimehe ajakirjaniku Kai Kalamehe. Kai on kindlasti meeldiv inimene ja tubli keskpärane ajakirjanik, aga sotside käik on pehmelt öeldes rumal.
Kust tuleneb arusaam, et ajakirjanik on edukas ka PR-töös? Eriti veel ajakirjanik, kes on oma tööd juba pikki aastaid teinud? Lootus, et palgates ajakirjaniku vabanetakse tüütust tülitajast, on lühinägelik. Asemele tuleb uus ja hullem, kellega on uuesti vaja suhted sisse töötada.
Tõsi, ajakirjanik oskab teha ilusaid pressiteateid, mis meeldivad tema ekskolleegidele. Ja tekibki arusaam - näed kui head tööd teeb. See arusaam on kohane muidugi neile põmmpeadele, kes PR-i taga ainult pressiteateid näevad.
Praegusel raskel ajal on rahandusministrile vaja spetsialisti, mitte "uusi väljakutseid otsivat" kanatädi. On vaja kogemustega inimest, kes oskab kriisis töötada. Inimest, kes tunneb rahandust ja PR-i. Kusjuures, selliseid persoone on rahandusministeeriumis varem töötanud, otsigem nende seast.
Põhihäda on siiski see, et pika tindikeppari karjääriga inimene ei saa ega hakkagi aru saama, keda ja mida ta esindab. Ta ei suuda rollist välja tulla. Ümberkehastumine pole niisama lihtne. Eesmärgiks pole enam rahva tahe, vaid ministri ja partei oma.
Heaks näiteks on riigikontrolli pressiesindaja, kes endiselt otsib sensatsiooni, mitte ei seisa riiklike huvide eest.
Sotsid pole oma PR-iga siiani säranud. Küllap nad soosivadki tuhmust ja keskpärasust. Ja kui asi tõsiseks läheb, siis on neil sahvrist võtta Rumm.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No Vaarik ei tule ju Padari nõunikuks

Liina ütles ...

Tere!

Siin kirjasaatja Lõuna-Eestist.

Algajale pressiesindajale oleks kindlasti paslik seletada, kuidas tema töö välja hakkab nägema.

9.30 jõuab tööle
10.00 loeb läbi värsked ajalehed
10.30 vaatab üle värsked sissekanded orkutis, feissbuukis ja oma personaalses kirjakastis
11.00 hakkab msni teel kokku leppima lõunasöögikohtumist
11.30 kaaslane leitud, võib hakata asju kokku panema
11.50-13.45 kiire lõuna
14.00 vestlus kolleegidega, kuidas seal söögikohas toit oli (tavaliselt halb)
14.30 kirjutab oma plogisse sissekande selle kohta, et eelmainitud söögikohta pole mõtet lõuna ajal minna
15.00 saadab oma pressiteate allikale küsimused ala mis üritus toimub, millal ja kus, mis on selle peamine eesmärk ning juurde palub ka ühe arvamusega tsitaadi
16.00 saabub vastus, millest usin pr-töötaja vormib kõigile uudiste reeglitele vastava pressiteate
16.30 saadab pressiteate laiali, paneb selle üles ka veebi
17.00 raske tööpäev on läbi saanud, viimane aeg on hakata trenni minema, et maandada rasket tööpinget

Anonüümne ütles ...

Janku, umbes nii asi ongi. Sul endal on selline ajakava?

Kajar ütles ...

Kamoon, kus on kriitika? Me, osakonna vilistlased, toodame päev päeva järel kujuteldamatus koguses saasta (ajakirjanikud PRide ja PRid ajakirjanike abiga), aga analüüsi eimiskit. Jaanuarikuu otsas kohe, sissekandeid ainult üks. Tegudele!

Maailm on seda blogi juba ammu oodanud!

Liina ütles ...

vastuseks anonüümsele: õnneks mina ei tee enam ammu pr-neegri tähtsat tööd. õhtu lõppedes tahaks, et oleks midagi päeva jooksul ikka korda ka saatnud.